Spelregler

Uppställning: Laget ska bestå av 6-8 spelare, varav 4 spelare på plan, 2 av varje kön samt 2-4 avbytare. Minst 2 AT-läkare i varje lag. Man räknas som AT-läkare hela det året man börjar eller slutar sin AT. ST-läkare och underläkare (från och med termin 9) är också välkomna! Det går bra att mixa lag med spelare från olika orter.

Matchtid: 2×10 min i gruppspel, åttondels- och kvartsfinal. I semifinal och final spelas matcherna i bäst av 3 set, där varje set spelas till 15 poäng.

Turneringsupplägg: 1 poäng ges för vinst. Om oavgjort vid full tid spelas en skiljeboll. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Om lika antal poäng gäller poängskillnad.

Spelregler: För att gynna spel och underlätta domarbedömningar använder vi oss av modifierade beach-regler:

– Om laget ej är på plats på angiven tid förloras 1 poäng per minut. När slutsignalen ljuder spelas bollen som är igång färdigt. Bollen är igång så fort serven har gått.

– Poäng på varje boll, serven går över vid vunnen poäng. Laget roterar positioner medsols vid varje återvunnen boll.

– Nät får EJ beröras av spelare.

– Bollen är ute om hela bollen landar utanför linjen eller vidrör antenner, personer eller objekt utanför planen.

– Tre bollberöringar totalt inom laget är tillåtet för att få bollen över nät, men bollen kan även slås över på första eller andra tillslaget. En serve får inte blockas eller slås över direkt med ett fingerslag, men alla övriga bollar får lov att både blockas och slås över nät med fingerslag. En blockering räknas som ett tillslag.

– Samma spelare får ej röra bollen två gånger på varandra, undantaget om samma spelare som utförde ett block slår nästa slag. Då räknas det dock som två slag och endast ett slag återstår för att få över bollen.

– Två spelare får röra bollen samtidigt men det räknas då som två slag.

– Bollen får slås med valfri kroppsdel.

– Spelare får beträda motståndarens planhalva förutsatt att det inte stör motståndarens spel.

– Går bollen i nät på egen planhalva är bollen “levande” tills den vidrör sanden.

– Matcherna döms av ett av de lag som inte spelar i just den omgången. Det står på spelschemat vilka matcher ditt lag ska döma. Det lag som kommer trea i sin grupp kommer att döma åttondelsfinalen på den planen där man tidigare spelat. Under slutspelet kommer vissa av de förlorande lagen att döma kommande matcher. Även om ditt lag åkt ut ur turneringen kommer ni alltså eventuellt att döma ytterligare en match.

Serveregler:
Hemmalaget (det lag som står först) börjar serva.

Spelare som roterar in eller spelare till höger servar vid återvunnen boll.

Man måste inleda serven utanför planen, övertramp är inte tillåtet.

Bollen skall kastas upp alternativt släppas och sedan träffas med valfri del av hand/arm innan den landar på marken.

Serven får ta i nät på väg över men måste landa inom motståndarens planhalva.

Endast ett serveförsök är tillåtet vid varje servetillfälle. Servarens lagkamrater får inte hindra motståndarna från att se servaren eller bollens bana (skärma). På uppmaning från motståndarna måste spelarna flytta sig i sidled.

Max tre servar/spelare, sedan roteras spelare från höger in. Detta för att förhindra att lagets “serve-expert” för laget till vinst enbart på servar.

VIKTIGT: För att hålla speltiderna under dagen är det viktigt med snabbt och smidigt flöde mellan matcherna. Se till att du och ditt lag har koll på vilka matcher ni ska spela/döma och när. Håll er nära er matchplan några minuter innan förväntad matchstart.